Vad du fokuserar på är problemet

Av Peter Svan


Vad du fokuserar på är problemet

Idag har du många källor, många ställen för information och om du inte märkt det än på egen hand. Så är det sällan alla källor säger samma sak. Det leder mer än ofta till att man fastar i informationsstadiet och aldrig kommer långt i agerandet.

 

Information är viktigt, men idag är överinformation en vanlig orsak till misslyckandet. Det är inte alltid lätt att veta vart man ska rikta sin uppmärksamhet, vilka källor man ska använda och vilken info som är korrekt. Men om du bortser från din förvirring en stund och börjar ställa frågor.

 

 • Hjälper det här mig?
 • För det mig framåt EMOT mitt mål

 

Och efter du såg en video eller läste en artikel, “fick jag några tips som jag kan agera på direkt”. Om inte, så slösade du just bort en del av din tid.

 

Tid är värdefullt, men inte bara i form av att tid är begränsat. En artikel eller video med skräp eller information som inte ger dig något, kan också föra dig bakåt. Därför har jag en regel för mig själv, och det är att enbart konsumera material ifrån källor som har samma värderingar som mig själv.


Det är därför jag inte ser på nyheter, och har inte gjort på över 7 år idag.

 

“Men Peter, missar du inte massor med viktiga saker som händer”

 

Såhär brukar jag svara. “Berätta en sak som hände den senaste veckan som jag har missat, som är värdefull för mig, min familj och mina mål”. Det har varit VÄLDIGT få sådana de senaste 7 åren, om ens en enstaka.

 

Jag kallar det informationsdiet, där jag medvetet bestämmer vad jag ska konsumera för information. Jag följer inte folk på facebook som inte delar mina värderingar, jag spender för övrigt noll tid på facebook för att se vad andra gör. Min tid på facebook eller andra sociala medier är av en enda anlednig, att dela mitt material som jag tror kan hjälpa andra, med dig.

 

Inget mer.

 

Varför ditt fokus är problemet

 

Så, när du spenderar för mycket tid på att se vad andra gör, skriver eller tänker så blir det snart dina tankar. Omedvetet. Så om de inte är i linje med vart du vill, eller vad du vill uppnå så blir det omöjligt för dig att komma dit.

 

Om du t.e.x vill bli mer glad, positiv och ha mer energi varje dag. Tror du det är en bra idée att se på nyheterna direkt när du vaknar, som berättar om alla katastrofer, problem, vem som gjorde bort sig eller de hemska “sakerna” som  hände igår.

 

Tänk efter, tror du det hjälper dig?

 

Självklart inte. En framgångsrik person jag studerat i många år sa “I don’t read the news, i make the news”. Det ligger en del i det.

 

Låt inte någon eller något annat än dig själv, bestämma vad du ska se eller konsumera i form av tankar och information idag.

 

När vi gräver vidare i trading finns det många saker att ta på här, det stora är såklart all information och utbildning. Jag har själv noterat hur stor del av utbildningen som är producerat, skriven eller inspelad av människor inte handlar själva, de har antingen inte handlat på länge eller har kanske knappt aldrig gjort det alls.

 

Det är såklart ett stort problem. Även om du var duktig som trader för 3 år sedan, eller kanske 10 år sedan så betyder det väldigt lite idag. Det krävs uppdaterad praktik, såklart på daglig basis för att kunna ge korrekt och givande info. Åtminstone om du vill vara i linje med vad som fungerar idag, och inte vad som fungerade för 10 år sedan, eller mer.

 

För saker ändras, och om du inte märkt det – så märker du det snart den hårda vägen. Det finns principer och grundläggande fundamentala bitar som är konstanta, men om du inte är en sann praktiker så missar du detaljerna som avgör allt.

 

Det är en anledning till varför så många nya traders förlorar pengar, de saknar korrekt vägledning och information från början. Det är såklart eget ansvar att se till att man blir rustad med korrekt info, erfarenhet och verktyg men det är svårt att hitta om du inte vet vad du söker.

 

Många faller för hype, eller videos som profiler deltar i men du måste komma ihåg. När du ser en video från en mäklare/bank eller annat med en “profil” i som berättar “hur du lever som trader” eller “hur du tjänar pengar” så måste du inse att personen i videon är där för att de får betalt, inte för att de vill hjälpa dig. De kan säga vad som helst, sålänge det hjälper och promotar intresset för den som sänder eller publicerar.

 

En mäklare lever på att kunderna handlar, eftersom de får betalt för varje affär som du tar. En video eller ett event med en profil som säger att daytrading är bra och ger lite tips om det kan därför vara lönsamt för mäklaren, eftersom kunderna blir inspirerade till att handla mer och mäklaren därefter tjänar mer. Det är därför profilerna blir väl betalda för att få dig att handla mer.

 

Nu, det är såklart inget fel med det. Men inse att det är business, och visar ett bra exempel på saker som många nya traders faller för.

 

Skulle du ställa dig frågorna som vi nämnde över,

 

 • Hjälper det här mig?
 • Finns det konkreta saker som gör mig bättre?
 • För det här mig mot mitt mål?

 

Så ser du snart att du inte kan svara ja på någon av dem.

 

Ta den här artikeln istället, mitt tips är att gå på en informationsdiet, sluta följa saker och sluta falla för hype. Det är inte enkelt gjort, men skulle det hjälpa dig? Självklart.

 

Här är nästa tips: Lär dig enbart ifrån någon som gör exakt det du vill göra, på den nivån som du vill göra det eller högre.

 

Vill du lära dig daytrading/swingtrading och hur du blir lönsam, självständig och vinner över tid så kan jag lära dig allt, för jag har gjort det själv och gör det varje vecka.


Det är det jag gör, och det är därför du kan lära dig MYCKET om just det ifrån mig.


Här är två saker för dig som vill lära dig trading på rätt sätt.

 

Är du ny: Gå till www.traderkanalen.se/bas och gå min grundkurs

 

Kan grunderna? Gå till Tk Masterclass och gå vår kompletta studieplan från A-Ö och nå dit du vill som trader.

 

Fokusera på målet, och gör en plan hela vägen fram

 

Alla vet vad målet är, det kan vara “jag vill bli heltidstrader” eller “jag vill tjäna 40 000;- i månaden” eller vad som helst. Problemet är ofta vart du lägger ditt fokus.

 

Ta trading, det är mer än ofta jag får frågor från nya traders (som inte börjat studera ännu). Här är några exempel.

 

 • hur fungerar det med skatter på vinsterna?
 • Vilken plattform ska jag välja, har kollat på ###?
 • Hur mycket pengar tjänar du, eller kan jag tjäna?

 

Det finns många fler, men anledningen till att majoriteten av de som är där i sitt mindset INNAN de startar krockar med en vägg är för att de missar det viktigaste av allt, att lära sig först.

 

Låt oss säg att du ska köra bil från A-B. Vad behöver du göra först?

 

 • Koncentrera dig på vägen, köra säkert och när du kommer fram till B välja vart du ska parkera?

 

Eller

 

 • Hur ska jag parkera när jag är på B, vilken pedal är det. Hur mycket kostar parkeringar där?

 

Spelar de sista frågorna någon roll alls, när du inte ens har startat?

 

Självklart inte. Och det är därför många aldrig kommer fram, de fokuserar på HELT fel saker för där som de är just nu.

 

Du kanske känner igen dig, eller inte. Oavsett finns det bra lärdomar för dig att hämta här.

 

När du vill lära dig trading, och är ny så finns det en väg som är bevisad och som gör att du inte missar något. Här är den.

 

 1. Lär dig hur marknaden fungerar (psykologi, basics,nollsummespel etc)
 2. Lär dig detaljer och strategi (Ifrån andra som är lönsamma)
 3. Skapa resultat för dig själv i simulator/demo

 

När du gjort alla stegen över, då är det dags att börja fundera på saker som 

 

 • Vilken plattform ska jag välja?
 • Hur planerar jag för beskattning om jag gör vinst?
 • Vad tjänar jag om jag har X kapital med statistiken som JAG genererat i stegen över.

 

Det där är den rätta vägen att gå, och om du går vägen rätt – så besvarar den alla dina frågor. Du behöver inte oroa dig för skatten INNAN du har lärt dig hur trading fungerar, beskattningen av din eventuella vinst är väldigt långt fram i processen.

 

Ditt intresse är såklart bra, men lägg energin och intresset på rätt sak, i rätt del av processen. Det är en stor del av min roll som mentor, att ge klarhet i vad som en trader behöver göra just nu i sin trading. 

 

Många har superman-syndromet och tror att de alltid vet bästa själv, men det är inte alltid så även om det stämmer ibland eller ofta. Kom ihåg att personen som du är idag, eller nivån som är på just nu är ett resultat av det som du vet, kan eller har gjort fram tills nu.

Om du vill gå från där du är, till en högre nivå måste du börja göra saker som de personerna på den nivån gör.

 

Illusionen som många lever i är “Jag börjar jobba extra hårt när jag fått belöningen”, eller “jag kan börja ta mer ansvar EFTER jag fått löneökningen”.

 

Livet fungerar inte så, jobbet kommer först – sen kommer belöningen OM du gör jobbet rätt, bra och aldrig ger upp.

 

Hoppas artikeln hjälper dig och ger insyn och perspektiv,

 

//Peter Svan