Av Peter Svan

Hur du blir en contrarian


Låt oss prata contrarians, att gå med emot massan och varför det är ett måste. Börja med att se på några av legenderna….

Bilden över är från ett av mina seminarium med spurtgruppen för 2020 (2020-Run). Vi pratar här om varför du måste vara en contrarian för att tjäna pengar i marknaden och här är några extrema exempel. Du har säkert hört storyn om hur Livermore gjorde miljoner i kraschen 1929, eller hur Soros tjänade över 1 miljard USD på att gå short emot pund 1992.

Grejen är den att ALLA legender, alla som tjänar pengar kontinuerligt går emot massan. Det är ett måste, och när du inser att trading är ett nollsummespel så förstår du varför.

För att Soros skulle kunna tjäna sina miljarder så var det nödvändigt att många personer också förlorade pengar, samtidigt i samma trade. Många människors förluster blev vinsterna för grabbar som Soros, Livermore och Tudor Jones och detsamma sker i marknaden varje dag, kanske inte till samma skala men på exakt samma sätt.

Trading är som poker, pengarna som ligger på bordet är kapitalet som riskeras av deltagarna och den som vinner tar hem potten. För att du ska kunna tjäna pengar i marknaden måste en annan trader förlora, eller flera av dem. Så vi vet att majoriteten i marknaden förlorar pengar, över tid. Vi vet samtidigt att banker och proffessionella traders kontinuerligt tjänar pengar.

Så vad är skillnaden?

De som förlorar pengar har inte rätt kunskap, information och resurser. Helt klart. Men det är inte det stora problemet.

Problemet är hur folk agerar i marknaden, många idag tror att “följa massan” är en god idé. Men statistiken talar väldigt tydligt på den punkten om du tänker logiskt. 90% av alla traders förlorar pengar, så vad händer om du följer massan?

Svaret är enkelt: Du kommer bli en del av de 90% som förlorar.

Jag studerade länge hur professionella traders jobbar och visst är det stora skillnader, men det är inte så som man kan tro. Min bästa förklaring till dagens datum är

  • Amatörer försöker förutse vart marknaden ska genom att använda strategier de har lärt sig i böcker, online eller liknande tillsammans med teknisk analys.
  • Proffsen som tjänar pengar tittar och förstår vad amatörerna gör och handlar emot dem.

Så fort pengar kommer in i marknaden, så finns det potentiella vinster för en professionell trader som vet hur man gör och hur marknaden fungerar. Jobbet för bank traders och proffs är därför till stor del att locka in amatörer och göra det attraktivt för dessa att gå in i marknaden och ta positioner.

Lyssna in på det senaste avsnittet av traderkanalen podcast, där pratar jag om contrarian trading. Se mer här eller i din app för poddar.

I grunden så börjar allting med förståelse, och att du måste inse varför du aldrig får en edge genom att följa strategier i tradingböcker, eller genom att få “tips” och rekommendationer för hur du ska handla online. Om du ska bli en sann contrarian måste du lära dig förstå marknaden, förstå massorna och handla på ett logiskt sätt som är bevisat lönsamt.

Du kan lära dig det här.

Hoppas artikeln finner dig väl,

//PS