Placera din stop loss på rätt ställe

Peter Svan


Då var det för en informativ artikel, den hjälper dig att skydda ditt konto på rätt sätt – varje gång du tar en affär. Vi pratar om din stop loss.


Så, här är punkterna för SL artikeln.

  • Varför använda SL
  • Hur det går till
  • Låsa in vinster (Valfritt)
  • Placera den logiskt
  • Hur mycket risk du tar

Låt oss börja med några fakta, eller insikter som du måste ha in din trading gällande risker och stop loss. Det finns både fysiska och mentala fördelar med att ha en SL i din trade. Jag tog nyligen upp placering av SL på vår Podcast, du hittar mer om avsnittet här eller direkt på Traderkanalens podcast i din föredragna plattform.

Varför använda stoploss

För en erfaren trader är den här frågan näst intill löjlig, det är en självklarhet och ett måste. Men vi alla har gått igenom lärokurvan, tvivel som uppstår och man undrar det ens är möjligt att lyckas när man ser stopp, på stopp på stopp slå in och sedan går marknaden åt rätt håll. Om du varit i situationen så vet du precis vad jag pratar om, och om du är ny och inte utvecklat din mentala sida ännu tänker du kanske att det är stop loss som är problemet, inte hur du använder den. Det leder ibland till att nya traders försöker handla utan SL.

Här är riskerna med att handla utan SL.

  1. Du riskerar hela ditt konto (mer om du använder hävstång)
  2. Du kan omöjligt ta rätt positionsstorlek, eftersom du inte planerat var din exit ska ske om traden går fel
  3. Du öppnar upp för att ta komplett känslomässiga beslut och agera på impuls

Det finns fler saker, men där är några och de bör räcka för att du ska inse varför du inte ska handla utan stop loss. Här är en annan sak, vissa mäklare erbjuder “garanterad stop loss”, akta dig för det. Om mäklaren kan garantera en SL så handlar dem emot dig, i form av market making. Du får mycket bättre handelsvillkor och förutsättningar om du handlar hos en riktig mäklare istället för en market maker med “garanterade stoppar”, garantier här och där. Ingen seriös trader skulle använda det. Ingen seriös mäklare skulle heller för den delen, eftersom mäklaren står i en stor risk genom att garantera din exit – tänk om priset gapar 300 pip igenom din SL och gör en förlust på 10 000 euro. Om din stopp är garanterad och du faktiskt hade en riktig position i marknaden skulle mäklaren behöva stå för den förlusten, market makers ger dig ingen riktig position i marknaden – du handlar bara emot dem, som i betting. Mitt råd, akta dig för market makers och mäklare som erbjuder “garanterade stoppar”. Välj en seriös mäklare istället.

Hur går det till

Om du likt mig och många andra handlar via metatrader så finns alternativet direkt i orderrutan. Du väljer exakt pris för din SL när du lägger din order. Det är en del av trade planeringen och det vore omöjligt att handla regelbaserat och veta vad du gör om du inte hade den. När du har en SL vet du vart du ska ut ur traden, innan du tar den – vilket betyder att du faktiskt planerar din affär i alla steg. Du vet också vad du riskerar, visst kan slippage förekomma – men det är ditt jobb som trader att förebygga genom att inte handla tider med låg likviditet och prisnivåer som saknar volym.

Lägg en SL direkt när du lägger din trade, det gör din trading förutsägbar och kontrollerad. Du kan också här direkt lägga in en take profit, det fungerar på samma sätt som på vinstsidan. En bekväm fördel med att använda SL och TP är att du inte behöver närvara när din trade spelar ut sig, om priset kommer till din SL/TP så kommer du ut ur traden automatiskt.

Låsa in vinster

Vissa använder aktiv trade management i sin trading, det innebär simpelt att du till en början lägger en SL som är t.e.x 30 pip under din entry. När marknaden sedan rör sig i rätt riktning, och priset är långt över din entry – istället för att ta vinsten direkt så flyttar vissa traders upp sin SL till plus sidan. Dvs ovanför din positions entry (köp). Det innebär i teorin att du inte riskerar pengar i traden, om den vänder ner så kommer du ut på plus och om den fortsätter upp så fortsätter du att flytta upp SL och “låsa in priset” tills din SL slår in med en vinst eller tills du stänger din trade.

Aktiv trade management kräver mycket tid och närvaro, men kan absolut låta dig rida långa rörelser i marknaden när du kommer in rätt utan att riskera kapital.

Placera din SL logiskt

Placeringen av SL kan för nya traders vara klurig, vart ska den vara? I böcker kan du lära dig att den ska vara “under ett stöd eller ovanför ett motstånd”. Det är givetvis inte så simpelt. Placeringen av din SL handlar mer om koncept, och är direkt relaterat till hur du handlar. Om du handlar zoner som jag gör, så är min teori att priset ska vända på zonen, om det inte gör det så har min teori motbevisats och jag ska stänga traden. Det är därför logiskt för mig att ha min SL placerad på motsatt sida av zonen, med lite marginal för stop hunts.

Logiken i placering av sl är: Placera din SL där du anser din trade misslyckas. Om din teori var fel, vill du inte vara kvar i traden utan komma ut så snabbt som möjligt.

Hur mycket du riskerar

Låt oss vara ärliga, om du inte har en SL har du ingen aning om hur mycket du riskerar. Din storlek på traden du tar, är direkt relaterad till vart din SL är placerad. Min standard rekommendation är att riskera kring 1% av ditt kapital i en trade, inte mer. Din positionsstorlek kommer däremot att vara olika stor i varje trade som du tar, men inte din risk.

Det är i simpla drag för att: varje trade är olik den andra.

Varje punkt är värd olika mycket baserat på valutans värde idag, varje trade har ett olika stort antal pips till där du placerar din SL och eftersom detta skiljer sig i varje affär så måste du anpassa positionsstorleken i varje trade för att risken ska vara 1%.

Håll det enkelt, planera din trade väl – använd din SL.

//PS