Perspektiv som förändrar allt

Av Peter Svan


Vad är ditt perspektiv i marknaden? Har du ditt egna eller är det resultatet av media, material och andras åsikter som du bildat över en längre tid?

Troligen det senare.

Så låt oss först definiera vart ditt perspektiv kommer ifrån. Det kommer ifrån material och information som du konsumerat fram tills nu, många av oss tar gärna cred för sina perspektiv och sina tankar men faktum är att innan du medvetet tar kontroll över ditt perspektiv är det enbart en kombination av vad du läser, ser och tar in.

Jag ser det väldigt tydligt hos studenter som kommer in till oss på DTS, de har oftast gått 1 utav 2 vägar.. ibland testat båda två.

Här är dem

Väg nummer 1: De som kommer den här vägen är de som testat på egen hand, oftast genom att studera material online som är gratis, försökt lära sig ifrån andra traders (som också lär sig trading), deltagit i olika forum och grupper, kanske köpt en bok om teknisk analys och studerat allt om teknisk analys online.

Kanske du känner igen dig?

Väg nummer 2: De som kommer här har gått andra kurser, oftast över en lång tid. De har lärt sig massor om allt, men inte blivit konkret specialiserade på en sak. De kan generellt allt om indikatorer, sekundärdata men utbildningen som de gått har inte varit ledd av någon som erfarenhet ifrån trading. Vi vet det eftersom att lära ut allt aldrig varit eller kommer vara lönsamt, om du ska bli lönsam måste du lära dig en sak väldigt bra. Därefter kan du lägga på en sak till, kanske två. Där stannar du.

Kanske du kommer därifrån?

Vi har väldigt få studenter som är oerfarna och helt nya, vill du veta varför?

Vår utbildning är inte mainstream, vi lär inte ut det som står i tradingböcker, vi lär inte ut teknisk analys i form av indikatorer och candlesticks. Vi är lite unika i det vi gör, och här är varför. Jag skapade utbildningen baserat på hur marknaden fungerar, vilka aktörer som finns i marknaden och lär dig som går kursen hur marknaden fungerar, hur professionella traders handlar och varför – vilket är en förutsättningen för att ha en chans.

Det finns ett stort informationsgap för traders idag och det är inte brist på information, utan snarare kvaliteten av den som finns. Om du studerar och använder teknisk analys i din trading, men inte förstår hur marknaden fungerar så kommer du inte att bli lönsam.

Du kan vara superbra på att identifiera en pinbar, en bullish engulfing, eller kanske ett schampoo (head and shoulders) ;D.

Men det kommer inte hjälpa dig om du inte kan läsa beteendet i marknaden och förstå varför de bildas, om de bildas till följd av att stora aktörer i marknaden injicerar kapital – eller om de tar sin vinst? För det kommer ha en avgörande effekt på om din trade blir vinnande eller ej. Jag vet att det finns flera sätt att bli vinnande som trader, men en sak som är gemensam hos alla som är lönsamma över tid är förståelse. Tyvärr lär du dig inte det i standard tradingliteratur eller online, ofta för att de som lär ut inte själva är lönsamma eller har kunskapen om det.

När vi startade DTS 2015 tänkte vi göra det annorlunda, en sak är att vi som utbildar (Peter och ibland andra) allesammans lever och har levt på trading länge. Vi lär enbart ut saker vi själva gör och använder i marknaden, ingenting annat.

I det här avsnittet av traderkanalens podcast pratar jag mer om perspektiv, det som saknas hos 99% av alla traders idag.

PS: Du kan lyssna in på din föredragna plattform för poddar.

Så i den här artikeln pratar jag perspektiv och du inser kanske varför det är svårt för många att vara kontinuerligt lönsamma, det beror inte alltid på kunskapsbrist – faktum är att de kanske har all kunskap som behövs och sedan mer därtill. Vad som saknas är förståelsen för varför saker händer i marknaden, så du kan använda kunskapen rätt. Vilket också är den totalt avgörande faktorn.

Det är mycket viktigare för en trader att vet när en trade är värd att ta, och när man inte ska ta den. Än att kunna hitta massvis med potentiella affärer. En vanlig dag i marknaden ser jag troligen 10+ potentiella affärer, runt 1 eller max 2 slutar med att jag faktiskt tar affären. Alla är potentiella affärer i ren teknisk analys, men när jag lägger på nästa lager som är förståelse för varför sebuerna bildas så går majoriteten bort som falska setuper/signaler och blir därför inte affär.

Ett perspektiv jag fått när jag pratar med min mentor (Tim, Hedge Fond manager) är hur den professionella sidan av marknaden agerar totalt annorlunda än amatörsidan. Professionella traders är de som är anställda på en bank eller finansiellt institut och handlar andras pengar, resten är klassade som retail/amatörer. Så här är definitionen.

Retail traders sitter och försöker förutse vart marknaden ska med hjälp av teknisk analys. (Notera att denna sidan förlorar kontinuerligt över tid)

Samtidigt sitter den professionella sidan bakom och studerar retail och tar beslut baserat på vad retail traders gör.

Om majoriteten av retail köper i marknaden, ger det likviditet nog för banker/stora aktörer att sälja och omvänt. Professionella traders handlar i nästan alla fall tvärt emot vad majoriteten gör, logiken är enkel. En stor aktör behöver likviditet, dvs säljordrar för att fylla sina köporder. Därför måste marknaden te sig attraktiv för retail att köpa när proffsen ska sälja och omvänt.

Det här är min bild av förståelse, och när du ser marknaden på det här sättet och läser marknaden ur ovanstående perspektiv öppnas en ny värld för dig, om du samtidigt har kunskapen för hur du hittar högsannolika lägen att handla i marknaden har du mycket god förutsättningar för att bli en kontinuerligt vinnande trader.

Kolla mina gratisresurser på www.traderkanalen.se 

Tack för att du läste artikeln, berätta gärna vad du tycker.

Mejla admin@daytradingskolan.se eller recensera vår podcast traderkanalen.

//PS