Dagliga rutiner för Daytraders

Av Peter Svan


Traders, om du följer med oss på Traderkanalens Podd hör du många superviktiga teman och ämnen som gör dig till en bättre trader. I det senaste avsnittet #34 så pratade jag om förståelse, och varför en strategi är nada utan komplett förståelse för hur marknaden fungerar.

Förståelsen är vad som skiljer amatörer från proffsen. Låt oss prata förståelse, men inte i prisgrafer. Förståelse för dig och dina rutiner som trader.

Idag vill jag prata om rutiner och hur en dag planeras som mest effektivt för en daytrader, i valutamarknaden. Du hör många gånger hur disciplin och rutiner är nyckeln, vilket är sant till stor del så låt oss spika en air-tight rutin som är perfekt för daytraders.


Ni har här mig säga hur trading är en business, det är därför inte fel att studera framgångsrika entreprenörer och ta goda vanor ifrån dem att implementera i din trading. Bilden över är riktad till entprenörer, därav givetvis också traders. Låt oss sätta basen här nu direkt.

  • Skapa en rutin
  • Gör det svåraste jobbet först
  • Planera morgondagen idag
  • Mät din prestation
  • Träna och meditera
  • Fortsätt lära och studera

Rutinen för daytraders

En daytrader måste ha en simpel och vinnande rutin. Om du vill dominera marknaden och vara på topp varje dag måste du ge dig själv förutsättningarna för att göra just det. Här är min morgonrutin.

05:00: Vaknar och dricker vatten

05:15: Åker till gymmet

06:00-06:15: Kommer till kontoret, redo att hugga in

06:15-07:00: Gör överliggande analyser i större tidsramar, hittar riktning och de mest intressanta paren för dagen

07:00: Promenad/cardio

08:00: Pre-market London kommer igång, nu sätter jag mig oftast vid datorn.

Beroende på hur morgonen spelar ut sig så sitter jag vid datorn från 08:00-11:00. Jag kan vara klar innan 09 och ibland sitter jag längre. Jobbet som görs här är analys av priset, läser vad andra aktörer gör och vart de positionerar sig, identifierar potentiella trades och placerar ordrar.

Resten av dagen spenderar jag inom andra områden, alternativt så handlar jag NYC session med start 14:00. Då är rutinen likadan som vid London. Min egna regel när max 2 trades per dag, om kvoten är fylld under London är jag ledig på eftermiddagen.


Gör det svåraste jobbet först

Det är generellt rekommenderat att göra det svåraste jobbet först, och jag håller med. Få det undangjort, så du kan fokusera på annat resten av dagen. Det tyngsta jobbet som trader är de överliggande analyser på morgonen, de gör jag alltid först. De kommer också i en sådan ordning att de måste göras först, då det ej vore logiskt att göra de mindre analyserna innan utan helheten jag får ifrån de stora.

Planera morgondagen idag

Det här är en av de viktigaste punkterna i din planering, du har säkerligen som mig och alla andra massvis med saker att göra varje dag. Du har jobbet, du har familjen etc etc. Planera in din trading i kalendern och tumma aldrig på tider och avsatt tid, om du sätter av 07-09 varje morgon för trading så är det vad som gäller. Är du klar innan, använd resterande tid för att bli en bättre trader, lyssna på vår podcast, studera videos, connecta med andra likasinnade traders i våra communities eller sätt dig i simulatorn.

Mät din prestation

Trading är grymt på många sätt, en sak är att resultatet är väldigt svart på vitt. Du kan inte missa om det du gör fungerar eller inte, åtminstone om du är ärlig med dig själv. Var noggrann med den här biten, dokumentera allt du gör med bilder, kommentarer och loggför varje affär du tar. Ett tips är också att koppla ditt handelskonto till ett verktyg som räknar nyckeltal och statistik för dig. Om du använder metatrader som plattform finns t.e.x Fxblue som är en mycket användbar plattform för att dokumentera och följa din egna statistik.

Träna och meditera

Träning är en mycket viktig del av min vardag, oavsett om du gör ett gymbesök till din rutin eller en rask promenad så rekommenderar jag dig helt klart att ha det på din rutin och planering. Det ger dig klarhet, energi och såklart en bättre hälsa över tid. Gör träning till en vana, det gör dig till en bättre trader.

Fortsätt lära och studera

Den dagen du slutar expandera, så börjar du krympa. En trader har ingen slutdestination när du slutar att studera och blir bättre, det finns inget konstant i form av utveckling. Antingen så växer du, eller så krymper du och alla som börjar slacka efter en stund av framgång får snart möta motgång. Sätt in förebyggande åtgärder här redan från dag 1, studera din trading och din resultat varje vecka minst.

Tips:

Här är en grej jag gör som hjälpt mig mycket. Varje lördag går jag igenom veckans affärer i min loggbok, där har jag screenshots på varje affär jag tagit samt kommenterar från den dagen.  Det första jag gör att studera dem, se om jag fortfarande anser traden vara enligt min tradingplan. Nästa sak jag gör att att handla veckans dagar (måndag-fredag) i de valutaparen jag tagit affärer i, för att se affären byggas upp igen, jag tar affären igen och studerar.

Denna övningen är lönsam.. Det är en sak som 99% inte orkar göra, för dem tror att det inte behövs. Det är också därför du får en edge genom att göra jobbet. Jag har lärt mig genom åren att många är för lata för att jobba, göra det som krävs även om det inte är något stort eller jobbigt. Den här övningen tar kanske 1 timma för mig varje lördag, och om du inte kan avsätta den timman bör du värdera om du verkligen vill lyckas med din trading. För om du är på spelfältet och alla utom du gör jobbet som krävs, kommer du ha det svårt där ute.

Så ge dig själv de bästa förutsättningarna för att lyckas, gör jobbet som krävs ;D

PS: Om du inte tagit del av mina gratisresurser ännu, se till att göra det.

Du finner dem här.

//PS