Peter Svan

Ta smarta beslut och bli en vinnare

www.traderkanalen.se


Beslutsprocessen, hur du tar ett beslut är ofta ett inövat beteende. Tar du beslut på känslor där och då, tar du beslut baserat på ditt långsiktiga mål eller följer du bara gruppens beteende och ändrar dig ofta?

I den här videon berättar jag hur jag tar beslut i min trading OCH i övriga livet.

Låt mig förklara mer:

Varje beslut du tar har en direkt eller indirekt påverkan på dig, din framtid och dina resultat. Det första jag vill säga är därför att varje beslut du tar, logiskt sett bör tas baserat på dina mål och din framtidsplan kontra hur du känner dig just där och då. Om du tar beslut baserat på dina känslor så kommer din väg att bli guppig, om du tar beslut baserat på mål och framtidsplaner blir din resa KUL.

Tänk dig följande scenario: Du är riktigt hungrig och behöver äta, du kör i bilen och ser McDonalds – åker direkt dit och går in i restaurangen. Nu, själva Mcdonalds här är inte problemet även om man kan tro det. Problemet uppstår eventuellt vid din beställning, beställer du plusmeny, dessert och en extra kaka eller tar du kanske en sallad, en vatten och något mer hälsosamt alternativ?

Du har alltid ett val och frågan här är inte om du är nyttig och hälsosam eller ej, det är hur du tar din beslut.

Samma scenarion kommer i varje område i ditt liv, i din trading. En chattgrupp skriver och hypar en aktie, en vän tipsar om “det här företaget kommer gå upp”. Tar du beslutet och investerar baserat på vad de gör, eller följer du din plan?

Jag har bestämt mig för att träna klockan 04:30 på morgonen, när jag vaknar är jag dödstrött och orkar inte röra mig. Går jag upp ändå eller tar jag ett känslomässigt beslut och snoozar i 2 timmar?

Jag kan du tusentals liknande exempel men grunden här är: Vad är din målsättning och hur kan du idag börja ta varje beslut i linje med dina mål?

Här är mitt första tips:

Varje gång du får en fråga, ställer dig själv en fråga eller står inför ett beslut. Fråga dig själv, “kommer jag närmre mitt mål genom att….” Om du börjar ta varje beslut baserat på dina mål istället för dina känslor kommer saker att förändras, du kommer se resultat och du kommer leva ett mer disciplinerat och ROLIGT liv.

För att kunna ta rätt beslut för dig, måste du veta vart du ska. Så här är en övning för dig.

  1. Skriv din framtidsplan (Vart är du påväg)
  2. Ta ett beslut DIREKT som för dig framåt i rätt riktning mot dina mål.

Så till slut, ta beslut i linje med din mål – inte efter hur du känner dig där och då.

-Peter Svan