Peter Svan

Varför vinnande traders också förlorar


Jag har sett fram emot att ta upp ämnet vinnande trading här på bloggen, i avsnitt #12 av traderkanalen gick jag igenom precis hur vinnande trading ser ut, varför en lägre hitrate kan vara mer lönsam och hur du gör matematiken för hur ditt system presterar. Så, titeln på inlägget är varför vinnande traders också förlorar.

Här är grejen.

Världens bästa trader har förluster. Läs det igen, och förstå den meningen. En förlust är inget dåligt, det betyder inte att du gjorde något fel i just den affären och det påverkar inte ditt långsiktiga resultat negativt. En vinnande trader för mig är en sak, det är att resultatet av alla affärer (vinster – förluster) över en lång tid är positivt. Jag pratar ofta om den långa kedjan av trades och det är logiskt för mig eftersom att en enskild affär inte säger något om långsiktigheten i systemet, strategin eller dina resultat. Samtidigt är det mer intressant vad som sker om du omsätter strategin och handelsreglerna som du har över tid, i låt säga 1000 affärer över en längre tid.

2 saker händer när du börjar se på skala (mer antal affärer).

  1. Det blir mätbart och du får statistisk som berättar hur du presterar och vad du kan förvänta dig över tid om du fortsätter på samma sätt.
  2. Du kan få en statistisk fördel (det kan du enbart om du ser på sekvenser med större antal affärer).

Det finns flera nyckeltal vi mäter för att se om handelsreglerna är vinnande, här är de viktigaste för mig.

  • Hitrate ( hur många affärer du vinner i en större sekvens)
  • Snittvinst
  • Snittförlust

Snittvinsten och snittförlusten berättar hur stor en förlust/vinst är i snitt, om du slår ihop det talet med hur många affärer du vinner i % kan du se om din strategi och du som trader är vinnande.

Exempel:

Du har 50% i hitrate och din snittvinst är 5000kr och din snittförlust 2500kr.

Om du tar 2 affärer kan de två gå hur som helst, det är för få affärer för att mäta. Men om du skulle ta 100 affärer med de nyckeltalen är sannolikheten större att du kommer vinna ungefär hälften av affärerna och förlora hälften, varje vinst är också dubbelt så stor som varje förlust vilket gör dig till en vinnande trader.

Meningen över summerar hur vinnande trading ser ut och hur du kommer dit, du måste skapa dig en statistisk fördel och ha ett långsiktigt mindset. Du behöver väldigt exakta handelsregler så du tar exakt samma affär varje gång, med samma premisser och förutsättningar – om du gör det kan du bli vinnande.

Majoriteten av nya och oerfarna  traders tänker för kortsiktigt, tänker för mycket på vilken strategi de ska välja istället för det som faktiskt spelar störst roll, och den frågan är:

Har du en statistisk fördel och väldigt exakta handelsregler?

Om du inte har det spelar det ingen roll hur “bra” strategin är enligt någon, hur mycket någon annan har tjänat (eller inte) med den. Vad andra gör spelar ingen roll och har noll påverkan på din trading, du måste inse det och börja agera på fakta. Fakta i det här fallet är din egna statistisk som du genererar, inget annat.

Jag kan lära dig strategi, men du måste själv utvecklas till en vinnande trader och bygga upp din självkänsla och statistiska fördel (även om strategin i sig är vinnande). Det gäller alla metoder, alla strategier och alla traders. Du kan få konceptet, och du sparar troligen flera års studier på egen hand genom att lära dig strategin direkt ifrån mig – men du måste ändå utvecklas till en vinnande trader i ditt mindset och enligt din egen genererade fakta.

Jag har en steg för steg kurs där du lär dig strategi, mindset och hur du blir vinnande. Om du är redo att bli vinnande på riktigt, gå hit direkt och sätt igång med våra kurser. Kurserna är till för en sak, det är att korta ned din inlärningskurva. Om vi kan ta den från 5 år till 1 år eller mindre så har du sparat 4 år och troligen flera hundratusen (som du kan tjäna under de 4 åren eller som du hade förlorat i marknaden). Det finns aldrig garantier mer än de som du ställer på dig själv, är du en sån person som gör det som krävs och aldrig ger upp?

Om du är det, har vi planen för dig.

Lycka till,

-PS